Majka me pozvala jedno jutro na kafu uz napomenu da mi ima nešto veoma važno kazati

      Comments Off on Majka me pozvala jedno jutro na kafu uz napomenu da mi ima nešto veoma važno kazati

Majka me pozvala jedno jutro na kafu uz napomenu da mi ima nešto veoma važno kazati. Rekla mi je da budem pribran i smiren i da prihvatim istinu onakva kakva je. A ona će mi istinu reći. Moja majka Savka ima 48 godina i spada u red najz..dnijih žena ne samo u naselju, već i šire. Moja Savka je vesela žena, komunikativna i veoma temperamentna. Čuo sam je mali milion puta dok svr…a sa tataom, nakon podužeg ljuljanja na krevetu. Glasna je i per…zna, ali o tome ću kasnije.
Otac Milutin, oduvijek vragolan i nasmijan prema ženama. Posmatra ih svaku kao svoj plijen.Ima pedeset godina i još uvijek j..e bolje od polovine momaka. Vidio sam mu i alatku, ima gl..at ku..c, de..o, procijenjujem da je centimetar samo ispod 20 dužine. Znam da ih je poje..o mnogo i da ne bira. Zna to i Savka, ali ćuti radi mene i mira u kući. Ali ovaj put nije htjela oćutati.


Moji roditelji imaju krojačku radnju i salon u gradu. Šiju po potrebi, najviše radna odijela, ali i garderobu za punije osobe.

U vrijeme matura rade i po dvije smjene, šiju mahoh haljine djevojkama. Znam da svake godine otac barem po jednu haljinu ne naplati novcem. Odvezli smo se do mirnog kafića iza muzičke škole. Konobar nas je poslužio, a onda je majka uzdahnula.
-Kako ti i Nevena, upitala me je?
-Odlično nam ide, ispalio sam ko iz topa!
-Stvarno?
-Da, šta je tu nejasno, pa zar se ne vidi da smo i skladan i srećan par. Da okončamo studije i da se konačno vjenčamo, jedva čekam, rekoh. Ona mi je vjerenica i volim je ludo.
-Sine, ako ti oženiš Nevenu, mama će se iseliti i to na Novi Zeland. Da vas više nikada ne vidim, ni tebe, ni nju, ni Milutina, reče i zaplaka.

Došlo mi je da napustim kafić, mislio sam da je poludjela, da nije pri čistoj pameti.


-Zašto mama, ne znam stvarno zašto, što je ne voliš, u čemu je problem?
-Teško mi je reći sine.
-Hajde reci mama.

Oklijevala je, lomila prste, naručila votku i ispila je na eks. A onda ponovo uzdahnu i otovri dušu.

-Sine, ti si slijepac pored očiju, ona te je omađijala.Ona nije za tebe. Želio sam je prekinuti, želio sam ustati, ali nije mi dozvoljavala. Zakrčila mi je izlaz, počela je pričati kao navijena.


-Sine, ja pouzdano znam da Nevena i Milutin…
-Šta Nevena i Milutin, šta, štaaaa?
-Sastaju se, ljubakaju, švalerišu, čak su strahovali da je ostala trudna, ali nije, rekla mu je da je dobila. To mi je bilo dovoljno da povjerujem u majčine riječi. I mene je Nevena strašila istom pričom, mada smo u zadnjih pola mjeseca samo je..om vodila ljubav. Pravdala se da nije dobro.

Kad je skinula plahtu sa njega i uzela dignuti ku… u usta, smračilo mi se.

-O kako je lijep, ljubomorna sam na onu malu rospiju. Ovo mora biti mamino, i mama voli ovako lijepo mlado koplje. Liz..a ga je i pu..la, a ja sam se potajno izvukla i otišla do grada.

.