INOVATIVNA IDEJA! Ovako vam KAMIONI nikada neće zaklanjati VIDIK, genijalno rešenje (VIDEO)

Kada bi se ovaj sistem omasiovio, jasno je u kojoj meri bi se smanjio broj udesa na putevima

Vozeći iza kamiona na dvosmernom putu vozači stalno moraju da “izviruju” u suprotnu traku kako bi videli šta je ispred i kada je bezbedno za preticanje. Ipak, zamislite da na putu, pa čak i kada ste tik iza velikog kamiona uvek vidite tačno šta je ispred njega.

Rešenje koje bi značajno doprinelo bezbednosti na putevima i redukovalo broj saobraćajnih udesa predstavljeno je još pre nekoliko godina, i u pojedinim zemljama se već polako ali sigurno implementira.

Konturno obeležavanje kamiona reflektujućim trakama se još davno omasovilo, pa zbog toga tokom noći mnogo lakše i sa veće udaljenosti na otvorenom putu uočavamo kamione.

Ipak, rešenje koje je daleko ispred reflektujćih traka jesu veliki ekrani postavljeni na zadnji kraj velikih vozila koji presnose sliku sa prednje kamere kamiona.

Pomoću njih vozači koji voze iza kamiona uvek vide šta je na putu ispred kamiona. Na taj način znaju da li je i kada je bezbedno da krenu u preticanje, ili kada je potrebno da uspore svoje vozilo ukoliko se pred kamionom nađe neka prepreka na putu.

Pogledajte kako to izgleda u saobraćaju.

Kada bi se ovaj sistem omasiovio, jasno je u kojoj meri bi se smanjio broj udesa na putevima. Uprkos tome što je ovo rešenje davno predstavljeno, još uvek se retko viđa. Svakako da je, nažalost, razlog cena.

Samsung je još 2015. na flotu svojih šlepera postavio po 4 ekrana, pa u videu ispod pogledajte kako ovaj sistem radi na otvorenom putu.

(Espreso/Agencije)

Leave a Reply

Your email address will not be published.