Novinarka Mina Smiljanić je na svom instagram-profilu postavila status u kojem je obelodanila svoje iskustvo sa porođaja

“Doktor me udario i govorio da se prodajem za 50 evra!”: Naša novinarka o traumatičnom iskustvu sa porođaja

Novinarka i blogerka Mina Smiljanić, koja je postala majka pre tri meseca, tvrdi da je bila žrtva akušerskog nasilja, jer joj je, kako kaže, pri porođaju anesteziolog dr Tomislav Krajinović iz Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” “vređao, udarao i maltretirao”.

Naime, Mina je na svom instagram-profilu postavila status u kojem je obelodanila svoje iskustvo sa porođaja, a u kojem je iznela niz optužbi na račun dr Krajinovića.

Iako je, kako kaže, dugo osećala sramotu i nemoć posle traumatičnog iskustva, sada je odlučila da progovori.

– Nisam se uključivala niti oglašavala do sada na temu seksualnog nasilja, niti drugih odgovornih tema, jer ni sama nisam bila spremna. Nisam mogla da se borim za druge žene, kada nisam imala snage ni da se za sebe izborim. Zato što sam doživela trenutke slabosti, kakve nisam mogla da zamislim da ću doživeti – zato mogu da razumem sve žrtve nasilja, i da razumem da one prosto nisu bile spremne niti dovoljno zalečene da bi o svojim traumama govorile glasno. Na vreme – napisala je ona na svom instagram-profilu.

– Ne, ja nisam bila žrtva seksualnog nasilja, ali sam bila žrtva akušerskog nasilja – o čemu se takođe govorilo mnogo u periodu dok sam se ja lečila od trauma svog porođaja. Prošla su tri meseca, dete mi je značajno poraslo, meni su se fizički bolovi sanirali, ali i dalje osećam sramotu i nemoć kada se setim pojedinih scena sa svog sedmočasovnog porođaja – stoji u njenoj objavi.

Novinarka je potom napisala da je jedan od razloga zašto je “stisla zube i sve prećutala” strah od pogrdnih komenatara.

– Neki će reći da sam razmažena, da bi trebalo da me bude sramota što se žalim, a rodila sam zdravo dete, da sam neodgovorna jer unosim strah budućim majkama. Upravo to su neki od razloga zbog kojih sam stisla zube i prećutala. Ali prava istina je da sam toliko puta želela da vrištim, da sam danima plakala pod tušem i da mi dođe da odem do Narodnog fronta i dr Krajinoviću, cenjenom anesteziologu kažem – svaka čast, i da ga pitam – da li se oseća moćno kada vređa i ponižava ranjive i bespomoćne trudnice u porođajnim boksovima? – zapitala se novinarka.

“Vi novinarke se prodajete”

Nakon toga, ona je objasnila kako ju je čuveni anesteziolog nazivao pogrdnim imenima i vređao je.

– Prva stvar koju mi je rekao, na moje dobar dan, jeste – “Ma vi novinarke se prodajete za 50 eura. Ova moja struka ne radi na vašu i još dve / Advokate jer su ološ..”, i ne mogu da se setim koga je još pomenuo… vidno sam bila u šoku. Na moje pokušaje da njegove izjave shvatim kao šalu, on je dodavao da sam debelguza, da sam nesposobna jer ne mogu sopstveno dupe da pomerim. U trenutku kada se jedna devojka pored mene porodila, a ja i dalje čekala da porođaj krene, on mi je dobacio – “Ti i dalje ništa!? Pa je l sam ti rekao da si nesposobna..?”. Da još pomenem da me je poprilično snažno udario u leđa i desno rame, kako bi mi objasnio kako da se namestim da mi ubo iglu u sred kičme. To su fragmenti kojih se sećam, jer sam u potpunom strahu bila, prestrašena za život svog deteta, zbunjena i oduzeta, prvi put zatečena u takvoj situaciji – napisala je Mina danas na Instagramu.

Najpre je mislila da je preuveličala situaciju, ali onda je zatekla na otpustu devojku, koja ju je zabrinuto pogledala i pitala “da li je preživela porođaj – misleći na tretman anesteziologa”.

– Ceo porođaj sam govorila sebi – “Ne dozvoli da ti pokvari ovaj dan! Budi smirena! Pusti isfrustriranog čoveka… ovaj dan je najvažniji u tvom životu!” I tako zamišljena ga nisam više ni slušala dok mi je ubrizgavao epidural, sve dok nije viknuo u jednom trenutku ne bi li mi skrenuo pažnju. Tada sam mu rekla da sam odlutala jer i nije baš ljubazan. Uvredio se silno. Kasnije sam mu rekla da nisam imala nameru da ga uvredim, a on mi je iz sve snage, onako sočno rekao – ĐUUUBRE JEDNO. Tako da, biće da nisam umislila – iskrena je ona.

Sada, kaže novinarka je dobro, ali prvih nedelja osećala se “prljavo”.

– Svašta smo mi u stanju da zatrpamo i prećutimo. Ali prvih nedelja osećala sam se prljavo. Bilo me je sramota što sam ćutala, što sam dozvolila da me vređa, držala sam monologe u kupatilu, krojila rečenice koje bih mu rekla. A nisam. Jer pobogu on je najveći stručnjak. Anesteziolozi su kao beli medvedi, budi srećna što si ga dobila… i tako dalje. Što bi se reklo – može mu se. E pa, zato mi žene ćutimo. Jer posle ispadnemo mi krive. Mi smo izazvale. Mi smo zaslužile. Mi smo umislile. A njima se može. Oni su veličine. Možeš misliti. Saosećam sa svim ženama koje su proživele nasilje bilo koje vrste. A ne mogu ni da zamislim koju sramotu osećaju žrtve seksualnog nasilja, kada je mene ovoliko povredio jedan ogorčeni anesteziolog. Kada god budete spremne. Recite. Jer brate, ne sme da im se može! – zaključila je ona i ovim rečima poslala snažnu poruku svim ženama.

U želji da proverimo informacije, novinari “24sedam” pokušali su da stupe u kontakt sa novinarkom Smiljković i poslali joj poruku, međutim, do objavljivanja ovog teksta, odgovore nismo dobili.

Šta kaže GAK “Narodni front”?

U GAK “Narodni front” komentarisali su za medije ovaj slučaj i rekli da “nisu dobili nikakvu zvaničnu prijavu od pacijentkinje na rad dr Tome Krajinovića”.

Printscreen/Google Maps

– Ako se to bude desilo, Klinika će sprovesti čitav postupak u skladu sa zakonom, uključujući utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje određenog ponašanja. Mi kao kuća, iako nam je jako krivo kada neko najlepši dan u životu, odnosno rađanje svog deteta doživi kao tremu, ne možemo da postupamo prema navodima iz novina – rekli su medijima i dodali da će “preduzeti sve u skladu sa zakonskom procedurom, kada budu dobili zvaničnu prijavu na rad pomenutog lekara”.

– Postupićemo onako kako Zakon o radu nalaže, uključujući disciplinski postupak, utvrđivanje odgovornosti, sankcije – istakli su iz Narodnog fronta, a preneli domaći mediji.

Prema njihovim tvrdnjama, nemaju evidenciju da se do sada neko od pacijenata žalio na njegov rad.

– Do sada se niko nije žalio na rad dr Krajinovića pismenim putem. Mi nemamo prijave na rad pomenutog lekara u pismenoj formi koja je zakonski osnov za bilo kakvo reagovanje. Nismo u stanju da spekulišemo da li su pacijenti zadovoljni ili nisu zadovoljni njegovim radom i ne možemo da se oslanjamo na komentare na društvenim mrežama. Jedino što kao institucija možemo da kažemo jeste da nam je krivo što je pacijentkinja sa takvim osećanjem napustila našu kuću koja se zaista maksimalno trudi da svakom pacijentu pruži vrhunsku uslugu. Nemojte da zbog potencijalnog dela jednog pojedinca trpi ovakva ustanova – stoji u objavljenim informacijama u člancima.

Novinari našeg portala pokušali su da dobiju komentar od direktora “GAK Narodni front” dr Željka Mikovića, ali se na naše pozive nije javljao.

Izvor: https://24sedam.rs/

(Visited 359 times, 2 visits today)